top of page

Toename van beroepsziekten aan het bewegingsapparaat

  • SpineWise
  • 2 jun
  • 2 minuten om te lezen

Uit de recente rapportage van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) blijkt dat in 2024 opnieuw een groot aantal beroepsziekten is gemeld: 2.629 in totaal, afkomstig van 690 bedrijfsartsen. Hoewel psychische aandoeningen nog steeds het vaakst worden gemeld, valt ook een andere categorie op: aandoeningen aan het bewegingsapparaat.  


Deze beroepsziekten, die onder meer lage rugklachten, nek- en schouderaandoeningen en polsaandoeningen omvatten, zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het langdurig ziekteverzuim en zelfs arbeidsongeschiktheid. Het aantal meldingen is gestegen met 151 meldingen ten opzichte van vorig jaar. Dat heeft niet alleen gevolgen op de individuele medewerker, maar ook op de organisatie zelf. 


Fysieke belasting nog steeds een probleem 

De meeste risicofactoren worden veroorzaakt door het tillen en dragen van lasten, snel herhaalde bewegingen en een slechte werkhouding.  Vooral beroepen in de vervoer en opslag, bouw en de gezondheidszorgzorg zijn risicovol. Maar ook op kantoor, waar mensen uren achter een beeldscherm zitten, komen deze klachten voor. 


De toename van het aantal meldingen laat zien dat fysieke belasting op de werkvloer nog altijd een serieus probleem is dat aangepakt kan worden.  


Preventie en ergonomie als sleutel 

Wat kunnen organisaties doen om deze aandoeningen te voorkomen? De sleutel ligt in preventieve maatregelen, het slim inrichten van werkplekken, en het verhogen van bewustwording. 


Ergonomisch werken is daarbij essentieel. Dit betekent dat werkplekken zo worden ingericht dat ze aansluiten bij de fysieke mogelijkheden van de werknemer. Denk aan werkpostaanpassingen, verstelbare bureaus en stoelen, tilliften in de zorg of het afwisselen van werkzaamheden om overbelasting te voorkomen.  


Daarnaast is het belangrijk om klachten vroegtijdig te signaleren. Werknemers moeten zich veilig voelen om klachten bespreekbaar te maken. Op die manier kunnen we langdurig verzuim en langdurig arbeidsongeschiktheid zo veel mogelijk voorkomen.  


Een gezamenlijke verantwoordelijkheid 

De stijging van beroepsziekten aan het bewegingsapparaat onderstreept nog is het belang van preventie op de werkvloer. Het vraagt om een gezamenlijke inspanning van werkgevers, werknemers en beleidsmakers. Investeren in gezonde werkplekken betaalt zich op de lange termijn terug in minder verzuim, meer werkplezier en een hogere productiviteit. 


 
 
 

Comments


Commenting on this post isn't available anymore. Contact the site owner for more info.
Logo SpineWise_text_edited.png

Tel: +32 499 35 74 76

Sint-Pietersnieuwstraat 11, 9000 Gent, Belgium

  • LinkedIn
7772_imec-istart.jpg
VLAIO_combilogo_VO_naakt.png

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

complete_edited.png

© 2025 by SpineWise

fit_endorserlogo_final.png
NL Gefinancierd door de Europese Unie_BLACK Outline.png
bottom of page